Tallers Educació Primària

A/ Tallers amb animals vius:

Volem fomentar els respecte pels animals i donar a conèixer el món animal, així com aprendre com aconseguir la conservació d’aquestes espècies.

  1. Taller Petits animalons
  2. Taller Animals de sang freda: Amfibis i rèptils
  3. Taller Regne animal: Invertebrats; aranyes i escorpins
  4. Taller Regne animal: Invertebrats Marins
  5. Taller Diversitat d’animals
  1. Taller Petits animalons.

Cicle Inicial i Cicle Mitjà de Primària

Els alumnes podran observar i tocar diferents animals vius, com pollets, aneguets, tórtores, perdius, xinxilles, conills d’Índies, ratolins, gerbos, conills, gats, tortugues, gripaus, granotes, dragons, etc. Descobriran noves sensacions, se’ls explicaran les característiques principals de cada un i aprendran a respectar-los.

animalons

  1. Taller Animals de sang freda: Amfibis i rèptils

Cicle Inicial, Cicle Mitjà i Superior de Primària

Veurem què mengen, on viuen, les seves característiques i necessitats. Els/les alumnes que ho desitgin podran tocar els animals i agafar-los. Podran observar amfibis i rèptils com gripaus, granotes, tortugues, serps pitons, iguanes, llangardaixos, gecs, etc.

reptils

  1. Taller Regne animal: Invertebrats; aranyes i escorpins

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Veurem i tocarem animals, descobrirem noves sensacions inesperades. Podrem experimentar possibilitats amb insectes pal, paneroles, milpeus gegants, cargols gegants, aranyes (taràntules), escorpins, crancs de riu, crancs de mar, etc. Els/les alumnes descobreixen els invertebrats, les seves característiques, tipus de vida, alimentació, etc.

invertebrats

  1. Taller Regne animal: Invertebrats Marins

Cicle Mitjà i  Superior de Primària

En aquest taller es mostraran diferents invertebrats marins vius i algunes restes explicant les característiques principals. Els alumnes podran agafar i tocar aquests animals per tal de motivar-ne l’observació i l’ interès així com el respecte envers els éssers vius que habiten als mars i oceans del planeta.

marins

5.Taller Diversitat d’animals

Cicle Mitjà i  Superior de Primària

En aquest taller es pot realitzar una petita tria dels animals que disposem. Els/les nostres pedagogs/es us poden orientar en la tria, depenent de l’edat dels alumnes i les vostres necessitats.

diversitat

        B/ Tallers mediambientals i de ciències:

  1. Taller L’aigua un tresor
  2. Taller Tot sona
  3. Taller Pintura ecològica
  4. Taller Ningú es perfecte
  5. Taller Els cinc sentits
  6. Taller Natura en colors (NOU)
  7. Taller Cada brossa al seu color (NOU)
  8. Taller Aprenem a seleccionar residus
  9. Taller El Planeta canvia, arriba el canvi climàtic
  10. Taller L’aigua dels nostres continents
  11. Taller Pensem en el medi ambient; estalviem energia
  12. Taller Els Peixos no neden en petroli
  13. Taller Impactes de la pesca al Mediterrani (NOU)
  14. Taller Reciclatge de paper
  15. S.O.S Balena! rescat a la platja (Taller – sortida, NOU)
  16. Taller El soroll ens afecta la salut
  17. Taller Cuidem el planeta, fem-l´ho sostenible
  18. Taller L’aigua de la nostra ciutat
  19. Taller El joc del civisme
  20. Taller ZUM ZUM Vespes (NOU)
  21. Taller L’alternativa energètica, forn solar
  22. Taller El consum descontrolat
  23. Taller Quin dia farà demà?
  24. Taller C.S.I. Natura
  1. Taller L’aigua, un tresor

Cicle Inicial de Primària

Descobrirem el cicle de l’aigua viatjant amb una gota d’aigua gràcies a un conte “El viatge de la Marina” que ens explicarà la mateixa gota que ens ha vingut a visitar (La titella Marina). Ens introduirem en el cicle de l’aigua i veurem com utilitzem i malbaratem l’aigua del nostre planeta, un bé escàs i imprescindible per a la vida. Per finalitzar, cada alumne realitzarà una titella de dit representant la seva gota d’aigua o entre tota la classe realitzarem un mural on representarem el cicle de l’aigua utilitzant materials amb diferents textures.

aigua

  1. Taller Tot sona

Cicle Inicial de Primària

El taller de sons es divideix en tres parts: Una primera part on aprenem i cantem la cançó “Tot sona”, a partir d’aquesta cançó ens adonem que tot el que ens envolta te un so i per això, si hi parem atenció ho podem diferenciar. El/la monitor/a posarà una sèrie de sons i els alumnes hauran de descobrir de què es tracta.

A la segona part, crearem unes maraques que decorarem al nostre gust. Per últim ballarem al ritme de diferents estils musicals tot verbalitzant les sensacions que tenim i utilitzant la nostra maraca.

  1. Taller Pintura ecològica

Cicle Inicial de Primària

Mitjançant el conte del llop vermell, els alumnes aprendran què és l’ecologia i què hem de fer per tenir un comportament ecològic al bosc, al mar, a la ciutat, al parc, a casa, a l’escola, etc.

A la segona part del taller, els alumnes experimentaran el plaer de pintar amb elements naturals: Pintar amb sorra, amb farina, amb sabó i guixos, amb fulles, amb fruites…etc. També se n’adonaran de les textures i colors que ofereix aquest tipus de pintura, així com les possibilitats artístiques de la naturalesa.

Amb aquest taller, a més de crear mitjançant productes quotidians, s’afavorirà la consciència ecològica donat que podran gaudir i aprendre sense fer mal al medi ambient.

  1. Taller Ningú és perfecte

Cicle Inicial i Mitjà de Primària

Ningú no és perfecte és un taller pensat per aprendre a acceptar-nos tal i com som, per respectar les diferències entre les persones i per mirar als altres amb uns altres ulls. A través de la visualització d’un PowerPoint els alumnes coneixen les diferents persones que habiten al planeta i aprenen que tots som únics i especials, que hem d’acceptar els altres i a nosaltres mateixos amb les nostres particularitats, tot aprenent la importància del respecte dins la convivència. Finalment es realitzen caretes que representen persones de diferents llocs del planeta amb els materials que els hi proporciona el monitor, fent-ne una cada alumne per després emportar-se-la a casa. Amb aquest taller els alumnes aprenen que tots som diferents i especials, aprenen a respectar les diferències dels altres i a acceptar-se millor ells mateixos.

perfecte

  1. Taller Els 5 sentits

Cicle Inicial de Primària

Mitjançant un powerpoint coneixerem els cinc sentits, en especial el sentit de la vista. Ens adonarem de la importància d’aquest sentit, perquè a partir d’aquest moment deixarem de tenir-lo per potenciar els altres sentits. Amb els ulls tapats experimentarem el gust, el tacte, l’olfacte i l’oïda. Els alumnes se n’adonaran de les possibilitats dels sentits i gaudiran de noves sensacions.

  1. Taller Natura en colors (NOU)

Cicle Inicial de Primària

T’has preguntat mai perquè les flors tenen colors? O perquè les roses punxen? En aquest taller els/les alumnes descobriran, a través d’un conte, el món de les plantes i aprendran que a la natura res no és casual, veuran com son les plantes, com es defensen i com s’adapten al medi on viuen, tot aprenent a veure el món de les plantes amb uns altres ulls. Finalment cada alumne construirà, amb materials d’ús quotidià reciclats com papers, cartrons o roba, la seva pròpia planta sostenible per emportar-se a casa. Aquest és un taller pensat per a ser un primer apropament dels alumnes al món vegetal d’una manera divertida i que desperti la seva curiositat envers el món que els rodeja.

  1. Taller Cada brossa al seu color (NOU)

Cicle  Inicial de Primària

Taller en el qual els més menuts aprendran a separar el diferents residus domèstics, a quin contenidor va cada deixalla i la importància que té per a la natura la llei de les 3R, tot d’una manera divertida i pràctica. A través d’un conte i un joc aprendran a diferenciar els diferents residus i els contenidors on van, i finalment faran una manualitat per emportar-se a casa tot utilitzant productes d’ús quotidià que poden tenir a casa.

img-20170924-wa0007

  1.   Taller Aprenem a seleccionar els residus

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Aprenem a diferenciar els diferents residus per a separar la brossa domèstica. Parlem de com fer una selecció de residus amb l’ajuda dels colors del contenidors de cada tipus. Fem molt d’énfasi en el principi de les 3 R (reduir, reutilitzar i reciclar). Mitjançant un joc treballem aquests conceptes, on els/les alumnes separen aquests residus en els diferents contenidors.

  1.   Taller El planeta canvia, arriba el canvi climàtic

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Ens introduïm en els canvis que està sofrint el planeta a causa del canvi climàtic. Mitjançant un powerpoint parlem de les causes d’aquest canvi, de les conseqüències que produeix i quines actuacions podem realitzar per ajudar a reduir aquest impacte. Es fomenta la adopció de nous hàbits per tal d’estalviar energia. Després amb els alumnes busquem solucions i treballem altres conceptes de manera pràctica, construint tres hivernacles per entendre les variacions de temperatura que produeix l’efecte hivernacle al nostre planeta.

canvi-climatic

  1.    Taller L’aigua dels nostres continents

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Ens introduïm en el cicle de l’aigua i veiem com utilitzem i malbaratem l’aigua del nostre planeta, un bé escàs i imprescindible per a la vida. Parlem dels problemes de la sequera actual i diferents actuacions que podem fer per estalviar aigua. Els alumnes aprendran la importància de l’aigua i com fer-ne un bon ús i estalviar-la. A continuació, mitjançant unes fotografies, els nens hauran d’escollir les accions que són correctes i incorrectes. A la part pràctica es farà un joc de depuració d’aigua. La classe és dividirà en cinc grups (cada grup representarà un continent) i construiran una  depuradora. Cada grup disposarà d’unes condicions d’ús i d’unes condicions pròpies per depurar i se n’adonaran de les diferencies existents en la utilització de l’aigua per part de cada continent. Finalment posarem en comú els resultats i reflexionarem al respecte.

  1.    Taller Pensem en el medi ambient; estalviem energia

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Parlem de les fonts d’energies alternatives, explicant les energies renovables i les no renovables. Veiem els avantatges de les energies renovables en la societat actual. Aprendrem actuacions per estalviar energia i incidim en els impactes negatius dels hàbits de consum d’energia actuals. Els alumnes comprendran la despesa energètica d’una llar i com reduir-ho, experimentant amb tots els aparells elèctrics que trobem a les llars actualment. En la part pràctica treballarem les actuacions per estalviar energia i veurem les utilitats d’aparells que funcionen amb energies renovables (energia solar, energia vegetal, etc.).  

   12. Taller Els Peixos no neden en petroli

            Cicle Mitjà i Superior de Primària

Estudiem les conseqüències de les diferents causes de contaminació marina. Veiem els contaminants majoritaris al mar, de on  apareixen i les conseqüències que produeixen. Treballem que passa quan hi ha un accident petroler i com podem reduir el seu impacte ambiental. Finalment simulem un accident d’un petroler amb l’ajuda d’un aquari.

  1. Taller Impactes de la pesca al Mediterrani (NOU)

Cicle Mitjà i superior de Primària

Taller a l’aula en el qual els/les alumnes coneixeran les arts de pesca més representatives de Catalunya i les principals espècies que es pesquen amb objectius comercials, a l’hora que veuran com cada una d’aquestes tècniques de pesca afecten l’entorn i descobriran altres problemes que afecten al mar Mediterrani com son la contaminació i la sobrepesca i les seves conseqüències. Seguidament realitzaran un joc de simulació de pesca en el que, amb diferents elements, hauran d’utilitzar diferents arts de pesca i veuran les dificultats i problemes que es troben en l’actualitat.

Aquest és un taller molt pràctic per apropar els/les alumnes al món de la pesca i als seus impactes a través del joc.

img_20180622_131503

  1.   S.O.S. Balena! Rescat a la platja (Taller – sortida, NOU)

    Cicle Mitjà i Superior de Primària

    Atenció! Hi ha una balena varada a la platja i necessita ajuda per tornar al mar i poder sobreviure, sabries com actuar en un cas així? I si fos un dofí? Actualment es donen cada vegada més casos de cetacis marins que queden varats a les platges i no poden tornar al mar sense ajuda, en aquest taller-sortida que es realitza a la platja els/les alumnes descobriran d’una manera divertida i pràctica el món dels mamífers marins i les seves peculiaritats, així com aprendran el que son els protocols científics i de salvament i com seguir-los tot escenificant un cas pràctic.

  2. Taller Reciclatge de paperCicle Mitjà i Superior de PrimàriaComprovem com és de fàcil la fabricació de paper reciclat. Transformem un diari en paper reciclat, per utilitzar-lo posteriorment. Parlem dels diferents tipus de paper que existeixen en el mercat i les seves característiques principals. 
  3. Taller El soroll ens afecta la salut

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Estudiem la desconeguda contaminació acústica. Veiem on es produeix i els efectes nocius per la salut de les persones. Aprenem com evitar aquests sorolls i respectar els altres, així com les conseqüències que ens pot causar a nosaltres mateixos. Mesurem la contaminació acústica que tenim a les aules, al pati i a continuació es prendran mesures dels sorolls que ens envolten amb l’ajuda d’un sonòmetre per tal d’introduir els efectes que tenen a la nostra salut.

  17. Taller Cuidem el Planeta, fem-l´ho sostenible

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Expliquem els conceptes de sostenibilitat, creixement urbà, ciutats sostenibles, etc. Estudiem la importància del respecte pel medi ambient, fent èmfasi en la relació directa entre la qualitat de vida i la natura. Per finalitzar, jugarem al joc dels extraterrestres, on els/les nens/es parlaran sobre tots aquests problemes.

 18. Taller L’aigua de la nostra ciutat

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Estudiem les conseqüències de les diferents causes de contaminació de l’aigua de boca. Veiem els contaminants majoritaris que produïm des de les nostres llars, d’on apareixen i les conseqüències que produeixen. Ens introduïm en el cicle de l’aigua i veiem com utilitzem i malbaratem l’aigua del nostre planeta, un bé escàs i imprescindible per a la vida. Els alumnes aprendran la importància de l’aigua i com fer-ne un bon ús i estalviar-la.

A continuació, mitjançant unes fotografies, els nens hauran d’escollir les accions que són correctes i incorrectes. A la part pràctica es farà cada grup representarà un tipus de contaminació domèstica diferent; els olis, la tinta, els sòlids com paper de wàter, mocadors de paper, cabells, cotó, etc.  Per veure els efectes de cada tipus de deixalla, cada grup construirà una depuradora per observar la dificultat de depurar la contaminació domèstica que originem a casa i compararem el temps que triga en depurar-se cada tipus de contaminació.  La segona part es tracta de veure l’efecte de l’eutrofització de l’aigua en els ecosistemes aquàtics. Ens centrarem en la contaminació d’origen humà degut a detergents, brutícia orgànica, etc. Per tal d’aconseguir-ho es construirà un sistema aquàtic, com pot ser un llac, mitjançant un aquari amb aigua.

19. Taller El joc del civisme

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Mitjançant un powerpoint els alumnes descobriran conceptes com civisme, comunitat i convivència, tot aprenent una sèrie de normes i actituds que fomentin una millor relació entre les persones així com el respecte envers els altres i el lloc on vivim i compartim entre tots. A la segona part del taller, els alumnes hauran de realitzar diversos jocs de rols per equips tot simulant diferents situacions quotidianes i posant en pràctica els conceptes explicats prèviament.

Al finalitzar els alumnes hauran de fer un anàlisi de les situacions i actituds observades.

Aquest es un taller pensat per a que, a través del joc, els alumnes aprenguin que tots compartim un mateix espai on viure, que cal que el respectem, per poder gaudir-ne, tant nosaltres com els altres, i que seguir una sèrie d’actituds facilita una millor convivència entre les persones que compartim un mateix territori.

  1. Taller ZUM ZUM Vespes! (NOU)

Cicle Mitjà i Superior de Primària

Taller pràctic en el que els/les alumnes coneixeran la famosa vespa asiàtica (Vespa velutina) i descobriran la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i els problemes que originen a casa nostre. Aprendran a distingir les diferents parts del cos d’aquesta vespa i a diferenciar-les de les espècies autòctones, descobriran com viuen, com amenacen a les espècies d’abelles i quins problemes podria generar la desaparició d’aquestes, així com aprendran a valorar la implicació de l’ésser humà en aquesta problemàtica.

Finalment es realitzarà un taller pràctic de trampes en el qual els/les alumnes construiran diferents trampes per a vespes per col•locar a l’escola.

21. Taller L’alternativa energètica, forn solar

            Cicle Superior de Primària 

Estudiem de les fonts d’energies alternatives, explicant les energies renovables i les no renovables. Veiem les avantatges de les energies  renovables en la societat actual i també els problemes que tenim per utilitzar-les. Veiem els problemes ambientals de les energies no renovables i com ho podem evitar. Busquem alternatives a l’utilització energètica de la societat actual. Finalment construirem un forn solar. 

forn

22. Taller El consum descontrolat

Cicle Superior de Primària

Fem gran èmfasi en aprendre hàbits responsables i sostenibles en el consumisme actual. Expliquem les característiques dels productes a nivell sostenible, com diferenciar entre els que són ecològics, reciclats, de granja, intensius, sintètics, naturals i tota una sèrie de característiques més. Els alumnes tindran que escollir entre els productes sostenibles i els que no ho son. Finalment estudien diferents productes que porta el monitor.

23. Taller Quin dia farà demà?

Cicle Superior de Primària 

Expliquem conceptes bàsics de meteorologia per aconseguir fer una predicció del temps. Ens introduïm en el món dels instruments meteorològics i veiem per a que serveixen. També aprenem tècniques de previsió sense aquests instruments, mitjançant mètodes d’observació directa. A través de mapes del temps descobrim com llegir-los i interpretar-los. Fabriquem el nostre higròmetre casolà per poder mesurar la humitat relativa de l’aire. Finalment fem una previsió amb dades que recollim, tant directament, com amb l’ajuda de bases de dades d’internet i l’exposem a la classe com si fóssim homes del temps.

imatge0058

24. Taller C.S.I. Natura

Cicle Superior de Primària

En aquest taller els alumnes descobriran i aprendran a utilitzar la metodologia científica tot convertint-se en investigadors. Apropem els alumnes al món de la ciència i la natura d’una manera molt pràctica, fent-los partícips de l’acció, plantejant-los un cas a investigar, el qual, amb l’ajut d’una sèrie de pistes i  juntament amb el coneixement del funcionament de l’ecosistema on es desenvolupa l’acció, hauran de  resoldre amb èxit.

C/ Tallers de temporada (NOU):

 Tallers temàtics pensats per a realitzar amb escoles i altres col·lectius en diferents èpoques de l’any coincidents amb festes senyalades i amb la temàtica dels residus com a tema central, per tal de conèixer els diferents tipus de residus domèstics que produïm i aprendre a reciclar-los de manera creativa i divertida.

  1. Taller De la Castanyada a Halloween
  2. Taller Per Nadal reciclem
  3. Taller Ous de Pasqua reciclats
  4. Taller Reciclem per vacances

halloween

  1. Taller De la Castanyada a Halloween:

Cicle Inicial, Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària

En aquest taller els alumnes aprendran a diferenciar i a separar correctament els diferents residus que produïm a casa i com aquests es poden reciclar. També veuran com alguns d’aquests residus es poden aprofitar a casa per a fer diferents manualitats. Els alumnes podran fabricar porta espelmes per a celebrar la castanyada o terrorífics ornaments de paret de Halloween que es podran emportar a casa per gaudir d’aquest dia de festa 

  1. Taller Per Nadal reciclem:

          Cicle Inicial, Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària

Els alumnes descobriran els diferents tipus de residus que generem de manera domèstica i aprendran que és el reciclatge i la llei de les 3R. Veuran com podem aprofitar alguns d’aquests residus de manera molt creativa tot fabricant amb ells diferents ornaments de Nadal com penjolls per l’arbre, decoracions per les parets, angelets de Nadal o postals per a regalar a la família.

img-20141209-wa0001

  1. Taller Ous de Pasqua reciclats:

Cicle Inicial, Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària

Els alumnes descobriran quin és el procés de producció del paper i com la seva fabricació afecta al medi ambient. També aprendran com es pot reciclar el paper i veuran com se li pot poden donar nous usos al paper que tenim a casa i que ja no podem utilitzar, com el paper de diaris vells o de llibretes velles, que utilitzaran per fer els seus propis ous de pasqua. Després podran pintar-los i decorar-los per emportar-se’ls a casa.  

  1. Taller Reciclem per vacances:

Cicle Inicial, Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària

Els alumnes descobriran quin són els diferents tipus de residus que generem a casa i aprendran a diferenciar-los i a separar-los per al seu reciclatge. També veuran que a casa podem re aprofitar alguns d’aquests residus per a crear les nostres pròpies manualitats. Els alumnes podran fabricar amb diferents materials reciclats un portanoves d’animals, una caseta per a ocells, etc., per emportar-se a casa i gaudir-ne durant l’estiu.

img-20141209-wa0005