Espai Far de Vilanova

Espai Far de Vilanova:

L’Espai Far de Vilanova i la Geltrú, equipament museístic i cultural situat en les antigues instal·lacions del Museu del Mar de Vilanova, restaurat per a oferir noves i millorades experiències culturals i educatives als visitants, ofereix diferents activitats de caire mediambiental orientades a conèixer el patrimoni natural que ofereixen els ecosistemes marins, tan relacionats amb el desenvolupament de tot el litoral català.

A través d’activitats pràctiques i de l’observació directe els/les alumnes descobriran la gran diversitat biològica que presenten els ecosistemes litorals, les seves característiques i quines són les amenaces que pateixen.

Per a realitzar les activitats els responsables del grup s’han de posar en contacte amb les oficines de l’Espai Far per tal de preparar la visita i obtenir els materials de treball.

Activitats a l’Espai Far:

  • El mar viu
  • El viatge de la sorra

A) El mar viu:

Activitat de descoberta del  litoral marí dirigida a Cicle Mitjà i Superior d’Educació Primària.

En aquesta activitat coneixerem els  organismes que habiten al mar, així com les seves característiques i formes de vida, d’una manera pràctica i vivencial que desperti la curiositat i l’ interès dels/les alumnes envers el món que els rodeja.

A  l’Espai Far es visitaran els diferents espais destinats al medi marí  i a través de diferents jocs i de les diferents exposicions de que disposa el museu, com l’exposició de malacologia, els/les participants aprendran a reconèixer i diferenciar els organismes marins i les diferents formes de viure que presenten, tant animals com plantes, així com també quins són els problemes que els assetgen en l’actualitat.

També es visitarà l’exposició sobre la carpa Juanita i es parlarà de la importància d’aquest fenomen a la ciutat.

Per finalitzar es realitzarà una visita a la platja i el nou entorn dunar per descobrir, a través de l’observació directa, els diferents organismes que habiten als ecosistemes litorals i agafar mostres d’aquests per a poder observar-los.

dsc03177

B) El viatge de la sorra:

Activitat dirigida a Cicle Mitjà i Cicle Superior d’Educació Primària.

Aquesta activitat està  orientada  a conèixer que és la dinàmica de platges, com aquestes es formen i quins son els fenòmens naturals que participen en la seva formació, a l’hora que descobriran com l’acció de l’home afecta en l’actualitat a aquests processos  i quin impacte causen en la natura.

Als diferents espais de l’Espai Far es realitzaran diversos experiments i jocs per veure de que està formada la sorra, quins tipus de sorra hi ha i les seves diferències, així com descobriran com es formen les platges i quins fenòmens hi intervenen,  treballant també l’impacta de l’acció de l’home en l’entorn.

Per finalitzar es realitzarà una sortida per la Platja del Far i l’espai dunar per poder observar els fenòmens i problemes explicats des d’una vessant pràctica i vivencial que afavoreixi la participació i l’ interès de l’alumnat i que fomenti actituds de respecte envers el medi ambient.

img432